GündemManşet

Prof. Ateş Kara: İngiltere’deki aşı çalışmaları başarılı oldu, ama yan etkileri bilinmiyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Halk TV’de Özlem Gürses’in sorularını yanıtladı.

Koronavirüs insan yapımı olabilir mi?

Koronavirüsün insan yapımı olduğu yönündeki iddialar hakkında konuşan Kara, “Hiçbir kişi elinde aşı da olsa koronavirüsü salgın olarak yaratmaz. Çünkü koroavirüs çok değişken. Bugün sizin elinizdeki etkili bir aşı yarın etkili olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Bilinen 4 tip koronavirüs olduğunu belirten Ateş Kara, “Bunlar mevsimsel hastalığa neden oluyorlar. Türkiye’de özellikle ocak ve şubat aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına, burun akıntısına, öksürüğe ve hapşuruğa neden oluyorlar. Daha sonra kendiliğinden geçiyorlar. Çok nadiren akciğerlerde zatürreye neden oluyorlar. Bizim savunma sistemimiz bu 4 koronavirüsle ideal bir şekilde cevap veremiyor. Biz ne yaparsak savunma sistemi cevap verir, bilmiyoruz. Mesela gripte öyle değil. Çünkü savunma sistemi bir şekilde cevap veriyor” diye konuştu.

İngiltere’deki aşı çalışmaları

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde yürütülen aşı çalışmalarına değinen Kara, şunları söyledi: “İngiltere, belli basamakları atladığı için aşı çalışmalarında öne geçti. Savunma sisteminin nasıl cevap verdiğini gösterme kısmını atladılar. Direkt olarak hayvanlarda şöyle bir çalışma yaptılar: 6 tane makak maymununa aşı yaptılar, 12 tanesine de herhangi bir şey yapmadılar. Bu makak maymunlarının bulunduğu ortama virüs verdiler. Bu 6 tane makak maymunu hastalanmadı. Şöyle bir yorum yaptılar: ‘O zaman benim aşım hastalıktan koruyor’. Nasıl koruduğu ya da savunma sisteminin neresiyle koruduğuna bakmadan, direkt olarak koruduğunu gördüler. Dolayısıyla yan etkilerini ölçen bir deney olmadı. Bu sefer de dedikler ki: ‘Durumun özelliği ve aciliyeti nedeniyle çok sayıda insanla araştırma yapalım ve bu çalışmada da yan etkileri var mıdır gösterelim.’ 6 bin kişide yan etki çıkıp çıkmadığını görecekler.”

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu