Biyografi

Süleyman Soylu kimdir? Dünden bugüne siyasi hayatı

Süleyman Soylu, 21 Kasım 1969 tarihinde İstanbul’da dünyaya gözlerini açtı. Babası Hasan Soylu, annesi ise Servet Soylu’dur. Ailesi aslen Trabzon’un Of ilçesine bağlı Çamlıköy’dendir.

İlköğrenimini Gaziosmanpaşa’da Bekir Sami Dede İlkokulu‘nda, lise öğrenimini Plevne Lisesi‘nde ve yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi‘nde tamamladı. Üniversiteden mezun olduktan sonra okul arkadaşlarıyla birlikte ortaklaşa sigorta şirketi kurdu.

1987 yılında Doğru Yol Partisi‘nde (DYP) siyaset yaşamına adım atan Soylu, Gençlik Kolları’nda İlçe Başkanı ve İlçe Başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Soylu, katıldığı bir televizyon programında mücadele içinde geçen bir siyasi hayatı olduğunu belirterek, “Geriye dönüp baktığımda çok üzüntüler yaşadım, çok büyük sevinçler yaşadım. Ama bir çizgiye hep riayet etmeye çalıştım. Bize bırakılan siyaset emanetine halel getirmemek önemlidir. Bu kutsal bir iş” ifadelerini kullandı.

1995 yılında Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı görevine getirilen Süleyman Soylu, bu görevini 1999 yılına kadar sürdürdü. Bu göreve getirildiğinde 25 yaşında olan Soylu, en genç ilçe başkanı unvanını almıştı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in parti içinde ön planda tuttuğu isimlerden biri oldu. 1999 yılında DYP İstanbul İl Başkanlığı görevine getirildi. Bu sırada henüz 29 yaşında olan Soylu, İl Başkanlığı seçimlerinde Çiller’in desteğini kazanmış ve büyük farkla seçimi önde tamamlamıştı. Milliyet gazetesi söz konusu haberi “DYP İstanbul, Çiller’in” manşetiyle veriyordu.

Fotoğraf: Milliyet gazetesi, 31.10.1999

DYP, isim değiştirerek Demokrat Parti (DP) adını aldığı 2007 seçimlerinde baraj altında kalınca Mehmet Ağar istifa etti. Soylu, aynı yıl yapılan kongrede Demokrat Parti Genel Başkanlığı‘na seçildi.

Süleyman Soylu, 2009 yılında yapılacak yerel seçimler öncesi hedefinin 2007 seçimlerinde alınan yüzde 5,4 oy oranını artırmak olduğunu, altında kalması halinde istifa edeceğini söyledi. DP, 2009 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde yüz 4 oy alınca istifa etti.

İstifa kararından vazgeçerek Olağanüstü Büyük Kongre’de yeniden aday olmuşsa da 3. turda adaylıktan çekilmiştir. İstifa kararından vazgeçip yeniden aday olmasında Tansu Çiller ve Aydın Menderes gibi isimlerin önemli bir rol oynadığını söyledi.

12 Eylül 2010 Referandumunda Türkiye’nin çeşitli yerlerine giderek “Evet” için çalışmalar yaptı. O dönem Hüsamettin Cindoruk’un genel başkanlık yaptığı DP’den ihraç edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı dönemindeki davetini kabul eden Süleyman Soylu, 2012 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi‘ne (AK Parti) katıldı. Burada önce Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğine, ardından da AR-GE’den sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti’den Trabzon Milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Seçimlerin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘na getirildi.

2016 yılının Ağustos ayında istifa eden İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerine getirildi.

Türkiye’de 10 Nisan günü koronavirüs salgını nedeniyle iki saat kala sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Soylu, ilanın ardından yaşananlardan dolayı istifa ettiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından yayınladığı istifa açıklamasında, “Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararınının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir” ifadelerini kullandı.

Kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, istifasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmediği duyuruldu. Açıklamada, “Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu