Gündem

Kafe ve restoranlara girişte HES kodu zorunlu mu?

Türkiye'de 1 Mart 2021 tarihi itibarıyla kontrollü normalleşme sürecine geçildi. Bu kapsamda kafe, lokanta, restoran ve çay bahçeleri yüzde 50 kapasiteyle açıldı. Peki, kafe, lokanta, restoran ve çay bahçelerine girişte HES kodu zorunlu mu? İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre kafe, lokanta, restoran ve çay bahçelerine girişte HES kodu sorgulaması yapılması zorunlu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, “HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, bakanlığın internet sitesinde kontrollü normalleşme süreci ile ilgili sıkça sorulan sorulara ve yanıtlarına yer verildi. “Lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yeme-içme yerlerine girişte HES kodu zorunlu mudur?” sorusuna şu yanıt verildi: “Genelge ile restoran açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde %50 kapasite ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışması öngörülen lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi tüm yeme-içme yerlerine girişte tüm müşterilerin HES kodu sorgulamasının yapılması zorunludur.”

Bakanlıktan yapılan açıklamada, HES kodu sorgulamasının yapılmadığı ve HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kontrolü yapılıp yapılmadığı hususlarına denetimlerde özellikle dikkat edileceği ve aykırı davranışların tespiti halinde gerekli idari yaptırımların uygulanacağı hususuna dikkat çekildi.

Bir süredir sadece gel al ve paket servis şeklinde hizmet veren kafe, lokanta ve restoranlar düşük, orta ve yüksek risk grubundaki illerde yüzde 50 kapasite ile açılmıştı. Yeme içme yerlerinin 07.00 ila 19.00 saatleri arasında faaliyet göstereceği belirtilmişti.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu