GündemManşetÖne Çıkanlar

Merkeze çekilen Tümamiral Cihat Yaycı istifa etti

FETÖMETRE’nin kurucusu olarak bilinen Tümamiral Cihat Yaycı, 15 Mayıs 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınarak Genelkurmay Başkanlığı emrine atanmıştı.

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’ün haberine göre Yaycı, yakın çevresine istifa gerekçesini “Onurun, gururum incindi” sözleriyle açıkladı.

Tümamiral Cihat Yaycı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖMETRE uygulamasını geliştirmişti. Bu uygulamanın, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki FETÖ mensuplarının tespit edilmesinde büyük fayda sağladığı belirtiliyor.

Yaycı, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz yetki alanları anlaşmasının da mimarı olarak biliniyordu.

1966 yılında Elazığ’da dünyaya gelen Yaycı, 1988 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu. 2000 yılında Deniz Harp Akademisi’ni, 2003 yılında da Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında doktora yaptı.

TCG KEMALREİS Komutanı ve 5’inci Muhrip Filotillası Komodoru olarak görev yapan Yaycı, 2012 yılında Moskova Silahlı Kuvvetler Ataşesi olarak görevlendirildi. Daha sonraki yıllarda Güney Görev Grup Komutanı, Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü ve Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanı olarak görev yaptı.

2016 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığına atandı. 207 yılında ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığına atandı. Yaycı, İngilizce ve Rusça bilmektedir. Emekli Tümamiral Semih Çetin, Yaycı’nın Deniz Kuvvetlerinin akademik kariyeri en yüksek subaylarından biri olduğunu belirtiyor.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Tümamiral Cihat Yaycı’nın istifasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cihat Yaycı istifa etti. FETÖ kumpası ile 2. Navarin Felaketini yaşamış olan Deniz Kuvvetlerimiz için büyük kayıp. İstifayı haber veren FETÖ memnun. Yunanistan memnun. Rum kesimi memnun. Mısır memnun. Başka kimler memnun acaba ve neden memnunlar?” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu