Ansiklopedi

Divan-ı Hikmet kimin eseri, konusu nedir, ne zaman yazıldı?

Divan-ı Hikmet, İslamiyet Etkisindeki Türk Edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Peki, Divan-ı Hikmet kimin eseri, konusu nedir, ne zaman yazıldı? Divan-ı Hikmet hakkında merak edilenleri kısaca sizler için derledik.

Divan-ı Hikmet; Kutadgu Bilig, Divan-ı Lügati’t Türk, Atabet’ül Hakayık ve Dede Korkut Hikayeleri ile birlikte İslamiyet Etkisindeki Türk Edebiyatının ilk eserlerindendir.

Divan-ı Hikmet kimin eseri?

Divan-ı Hikmet’in yazarı Ahmet Yesevi‘dir. Ahmet Yesevi, Türk tasavvuf edebiyatının ilk büyük ismi olarak kabul edilmektedir. 1093 yılında Sayram’da dünyaya gelmiştir. Anadolu’daki tasavvufi akımlar üzerinde büyük etkisi olmuştur.

Divan-ı Hikmet’in konusu nedir?

Ahmet Yesevi tarafından kaleme alınan Divan-ı Hikmet’te Allah aşkı, Peygamber sevgisi, cennet konuları işlenmiştir. Yesevi’nin “hikmet” adını verdiği şiirlerden oluşmaktadır. Yalın bir dille kaleme alınmıştır. Tasavvufi ve öğretici bir eserdir. 12’li hece ölçüsüyle ve dörtlükler halinde yazılmıştır. Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır.

Divan-ı Hikmet ne zaman yazıldı?

Divan-ı Hikmet, 12. yüzyılda Ahmet Yesevi tarafından yazılmıştır. Hacı Bayram Veli, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi mutasavvıfların düşünsel kaynağı olduğu belirtilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu