Haber AnalizÖne Çıkanlar

Koronavirüs: Ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, ilk ortaya çıktığı günden bu yana on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Can kaybı 180 bini, vaka sayısı ise 2,5 milyonu aşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “pandemi” olarak ilan edilen koronavirüs salgını, 150’yi aşkın ülkeye yayıldı. Koronavirüs hakkında merak edilenleri derledik.

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Dünya genelinde ilk koronavirüs vakası, 2019’un son günlerinde Çin’in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde tespit edildi. Virüsün Vuhan’da bulunan bir canlı hayvan pazarından yayıldığı düşünülüyor.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Vuhan’da virüsle enfekte olan ilk kişiler canlı hayvan pazarı çalışanları ve müşterileri oldu. Virüs üzerinde yapılan ilk çalışmalar virüsün yarasalardan kaynaklanmış olabileceğini ortaya koydu. İlerleyen süreçte yapılan bazı çalışmalar ise virüsün yarasalardan pangolinler aracılığıyla insanlara geçtiğini öne sürdü.

Ayrıca Çin’de yapılan araştırmalar, koronavirüsün SARS’la yüzde 80 benzerlik gösterdiğini ortaya koydu.

Salgının ortaya çıkmasının ardından Hubei eyaletine bağlı Vuhan, Xiantao ve Chibi kentlerinde karantina uygulaması başlatıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 7 Ocak’ta yapılan açıklamada, “2019-nCoV” olarak adlandırılan yeni bir virüs türünün tespit edildiği duyuruldu.

BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI?

11 Ocak‘ta koronavirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. Canlı hayvan pazarı müşterilerinden olan 61 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetmişti.

13 Ocak‘ta DSÖ, Çin dışında ilk koronavirüs vakasının Tayland’da görüldüğünü açıkladı. Kısa bir süre sonra da ABD, Nepal, Fransa, Güney Kore, Tayvan ve Filipinler’de koronavirüs vakaları tespit edildi.

2 Şubat günü Çin dışında koronavirüs kaynaklı ilk can kaybı Filipinler’de kayda geçti.

6 Şubat‘a gelindiğinde Avrupa’da enfekte olan kişi sayısı 30’a yükseldi.

7 Şubat günü Koronavirüs konusunda ilk uyarıları yapan Çinli doktor Li Venliang hayatını kaybetti.

9 Şubat‘a gelindiğinde Çin’de koronavirüs kaynaklı can kaybı 811 ulaştı. Böylece koronavirüs kaynaklı can kaybı, 2002’deki SARS salgınında yaşanan can kaybını geçmiş oldu.

11 Şubat’ta DSÖ tarafından yeni tip koronavirüse “Covid-19” adı verildi.

14 Şubat‘ta Avrupa’da koronavirüs nedeniyle ilk ölüm Fransa’dan bildirildi. Aynı gün bir koronavirüs vakası bildiren Mısır, Afrika’da koronavirüsün yayıldığı ilk ülke oldu.

16 Şubat günü Tayvan’da koronavirüs kaynaklı ilk ölüm kayda geçti.

19 Şubat günü ilk koronavirüs vakasını bildiren İran, ilerleyen saatlerde iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

21 Şubat‘ta İsrail ülkedeki ilk Covid-19 vakasını bildirdi.

23 Şubat‘ta İtalya’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı üçe çıktı. Salgın nedeniyle Venedik Karnavalı’nın iptal edildiği bildirildi.

Şubat ayının sonuna doğru çok sayıda ülke koronavirüs vakası bildirmeye başladı. Bu ülkelerden bazıları şunlar: Yunanistan, Irak, Danimarka, Brezilya, Gürcistan, Norveç, Kuveyt, Bahreyn, Kuzey İrlanda.

5 Mart‘ta Suudi Arabistan’da ilk kez koronavirüs vakası tespit edildiği bildirildi.

Çinli yetkililer, Covid-19 salgını nedeniyle ihracatın yüzde 17 azaldığını bildirdi.

İtalya’da salgının en çok etkilediği Lombardiya bölgesi ve 14 kentte karantina uygulaması başladı.

9 Mart‘ta hızla yayılan koronavirüs nedeniyle İran’da 70 bin mahkum serbest bırakıldı.

11 Mart günü DSÖ, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını “pandemi” olarak ilan etti.

Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı.

18 Mart‘ta salgının ortaya çıktığı Çin’de ilk kez yeni vaka bildirilmedi.

Salgının merkezi Çin’den Avrupa’ya kaydı. İtalya’da koronavirüs kaynaklı can kaybı 4 bini geçti. İtalya’da bazı hastanelerde çekilen görüntüler, ülkedeki sağlık sisteminin eleştirilmesine neden oldu. Ayrıca İtalya’da salgın sürecinde yeterli destek vermediği gerekçesiyle Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik sert eleştiriler yapıldı.

25 Mart‘ta Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüsün yol açacağı ekonomik sıkıntıları azaltmak için 2 trilyon dolarlık ülke tarihinin en büyük ekonomik yardım paketi kabul edildi. Bu sırada ABD’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artmaktaydı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizle karşı karşıya kaldığını söyledi.

5 Nisan günü koronavirüs testi pozitif çıkan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hastaneye kaldırıldı. Durumu ağırlaşınca yoğun bakıma alınan ve bir süre burada tedavi gören Johson, 12 Nisan’da taburcu edildi.

7 Nisan günü Japonya’da olağanüstü hal ilan edildi.

8 Nisan‘da koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan’da karantina uygulaması kaldırıldı.

11 Nisan‘da ABD’deki ölüm sayısı İtalya’yı geçerek 20 bini aştı. Böylece ABD, salgının yeni merkezi oldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), panedemi nedeniyle küresel ekonominin yüzde 3 oranında küçüleceği tahmininde bulundu.

22 Nisan‘a gelindiğinde dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 2,5 milyonu geçti.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu