Koronavirüs: Kovid-19 kalıcı hasar bırakıyor mu?
Koronavirüsün vücutta kalıcı hasar bıraktığı ve yaşam beklentisini ciddi ölçüde kısalttığı yönünde bazı araştırma sonuçları açıklandı. ABD’deki Jackson Laboratuvarı Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Halk TV’de katıldığı programda bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Bu konuda şu anda bir şey söylenemeyeceğini belirten Unutmaz, “6 ay, 1 sene, 2 sene sonra neler olacağını, Kovid-19’u atlatmış kişilerde nasıl bir hasar oluşacağını, bunlar başka hastalıklara karşı daha az mı dirençli olacaklar, bu soruların cevaplarını bilmiyoruz. Yeni olaylar da çıkıyor. Örneğin; İngiltere, Amerika ve Fransa’da çocuklarda nadir de gözükse kawasaki dediğimiz hastalığa benzer ölümcül de olabilecek bir durum oluşmaya başladı. Bu soruyu şu anda cevaplayamayız. Virüsün ortaya çıkması zaten 4-5 aylık bir süreç. Virüsü atlatmış olanların bir kısmının vücutlarında virüs halen saklanıyor mu, bunu da bilmiyoruz. Güney Kore’den böyle bilgiler gelmişti. Gerçi sonra bunların virüsü yaymadığı söylendi, ama henüz yayınlanmış bilgi de yok. Bu bakımdan böyle durumlar olabilecekmiş gibi davranmamız lazım. Yeni yayınlanan bir veride Amerika’daki birinci ölüm sebebi şu anda Kovid-19” ifadelerini kullandı.
DENİZ SUYUNDAN BULAŞIR MI?
Prof. Dr. Derya Unutmaz, deniz suyundan virüsün bulaşma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu söyledi.
AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM NEDİR?
Aşı çalışmalarına da değinen Unutmaz, “Aşı çok konuşulan ama biraz da politize olmuş bir konu. Çok fazla çalışma var. Çok ümit verici çalışmalar var ama bu bir süreç. Bir aydan iki aya olacak bir çözüm değil. Bunu iddia edenler var. Bence iddia edenler biraz abartıyorlar” dedi.