Grafiklerle Türkiye’nin koronavirüs tablosu
İlk kez Çin’in Vuhan kentindeki bir canlı hayvan pazarında görülen koronavirüs (corona virüsü), kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılarak on binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açtı.
Dünya genelinde koronavirüs vakalarına ilişkin verileri derleyen “Worldometer” adlı internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 28 Nisan tarihi itibariyle, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 200 bini geçerken, vaka sayısı da 3 milyonu geçti.
Türkiye’de, 28 Nisan tarihi itibariyle, koronavirüs kaynaklı can kaybı 2 bin 992’ye çıktı. Vaka sayısı ise 114 bin 653’e ulaştı.
İşte grafiklerle Türkiye’nin koronavirüs tablosu
TÜRKİYE’DE İLK VAKA 11 MART GÜNÜ TESPİT EDİLDİ
Türkiye’de ilk koronavirüs vakası 11 Mart günü kayda geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, enfekte olan kişinin Avrupa’dan geldiğini ve yakınlarıyla birlikte karantina altına alındığı bilgisini paylaştı. Aynı gün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, koronavirüsün küresel salgın (pandemi) olarak ilan edildiği belirtildi.
Türkiye’de koronavirüs nedeniyle ilk can kaybı ise 18 Mart günü yaşandı. “Bir hastamı kaybettim” diyerek açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayatını kaybeden vatandaşın 89 yaşında olduğunu ve virüsü Çin temaslı bir çalışanından kaptığını söyledi.
16 Mart
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan koronavirüs toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, okulların tatil edildiğini ve 23 Mart tarihi itibariyle uzaktan eğitim sistemine geçileceğini duyurdu.
18 MART
Türkiye’de koronavirüse karşı alınan önlemlerden biri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar’a bağlı müze ve ören yerlerinin kapatılması oldu.
19 Mart
Sağlık Bakanlığı, restoranlardaki masalar arasında en az 1 metre mesafe olacağını açıkladı. Ayrıca, restoran çalışanlarının el temizliğine dikkat etmesi gerektiği belirtildi.
20 Mart
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, koronavirüsle mücadele kapsamında sebze ve meyve satışına yönelik alınan tedbirleri açıkladı. Buna göre market, manav ve pazar yerlerinde ambalajsız satılan sebze ve meyvelerin tüketicilerce seçilmeden ve satıcılarca gerekli hijyen koşullarına dikkat edilerek satışına sunulacağı bildirildi.
21 Mart
İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüsle mücadele kapsamında bir genele yayınlandı. Bu genelgeyle, tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinde müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verileceği duyuruldu.
22 Mart
Yeni tip koronavirüs (Covid19) salgınıyla mücadele kapsamında, kamu personelinin uzaktan ya da dönüşümlü çalışabilmesine olanak sağlandı.
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TTB) tavsiyesi üzerine bazı bankalar mesai saatlerini kısalttı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için evlere ücretsiz servis hizmeti başlatılacağını bildirdi.
23 Mart
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve İş Bankası koronavirüsle mücadele kapsamında ekonomik destek paketlerini açıkladı.
15 dakikada koronavirüs tespiti yaptığı belirtilen hızlı tanı kitinin ilk partisi Çin’den getirildi.
24 Mart
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, üniversite hastanelerinde görev yapan personele yapılacak performans ödemelerinin üç ay boyunca tavandan yapılacağını duyurdu.
Sağlık personeline 1 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üç aylık ek ödeme yapılmasına karar verildi.
Halkbank, koronavirüsle mücadele kapsamında Esnaf Destek Paketi’ni duyurdu. Paket kapsamında esnaf ve sanatkarlara 25 bin lira nakit kredi ve 25 bin lira ticari kart desteği verilecek.
25 Mart
İşsizlik Sigortası Kanunu’na yapılan eklemeyle, 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, kısa çalışma ödeneğinde değişikliğe gidildi. 120 gün olan kesintisiz çalışma süresi 60 güne, son üç yıl içinde 600 gün olan işsizlik sigortası primi ödeme süresi de 450 güne indirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda, okulların 30 Nisan’a kadar tatil edildiğini duyurdu.
26 Mart
Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda müzakereler 17 Nisan’a, duruşmalar ise 30 Nisan’a kadar ertelendi.
27 Mart
Türk Hava Yolları (THY), salgının yeni merkezi üssü konumunda olan New York’a uçuşları durdurdu.
Semt pazarlarında zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmediği duyuruldu.
28 Mart
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, çocukların market ve pazar yerlerine alınmayacağını duyurdu. Ayıca, otobüsle şehir dışına çıkışların durdurulduğunu bildirdi.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, haya yolcularının seyahat izin belgesi olmadan seyahat edemeyecekleri duyuruldu.
29 Mart
Türkiye’de bazı belde ve köylerin karantina alınmasına karar verildi.
Ankara’da da çocukların pazar ve marketlere girmesi yasaklandı.
30 Mart
İstanbul’da şehirler arası yolcu taşıyan feribot ve deniz otobüsü seferlerinin durdurulmasına karar verildi.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplam 39 yerleşim yerinde karantina uygulaması yapıldığı duyuruldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüsle mücadele kapsamında “Milli Dayanışma Kampanyası” adında bir bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu. Erdoğan, yedi aylık maaşını kampanyaya bağışladı.
31 Mart
Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvurular 30 Nisan’a kadar durduruldu.
2 Nisan
Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından 2 milyon 111 bin haneye yapılan 1000 liralık ödemelere 1 Nisan günü başlandı. PTT, 2 Nisan günü yoğunluk sebebiyle şubelerini geçici olarak kapattığını duyurdu.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), koronavirüsle mücadele kapsamında başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası’na 100 milyon lira bağışta bulunduğunu açıkladı.
3 Nisan
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iç hat seferlerinin 20 Nisan’a kadar durdurulduğunu belirtti.
Koç Holding’ten yapılan açıklamada, Milli Dayanışma Kampanyası’na 20 milyon liralık katkıda bulunulduğu bildirildi.
65 yaş üstü vatandaşların ardından 20 yaş altı vatandaşlara da sokağa çıkma yasağı getirildi.
30 büyükşehir ile Zonguldak için 15 gün boyunca araç giriş çıkış yasağı getirildi.
Market ve pazar gibi toplu alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.
4 Nisan
Tekirdağ’da 15 gün boyunca toplu ulaşımın durdurulmasına karar verildi.
8 Nisan
İçişleri Bakanlığı, toplam 156 yerleşim yerinde karantina uygulamasının devam ettiğini açıkladı.
Türkiye’de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 87 kişi hayatını kaybetti.
9 Nisan
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, toplam 38 bin kişinin karantinada bulunduğunu açıkladı.
İstanbul’da ücretsiz maskelerin eczaneler üzerinden dağıtılacağı açıklandı. Ücretsiz maskeler için başvurular önce PTT üzerinden alınmış, yoğunluk oluşunca e-devlet üzerinden alınmaya başlamıştı. 10 gün için kişi başı 5 maske verileceği bildirildi.
10 Nisan
Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 98 kişi hayatını kaybetti. Böylece toplam can kaybı bin 6’ya yükseldi.
İçişleri Bakanlığı, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta 48 saat boyunca sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu.
11 Nisan
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 95 artarak bin 101’e yükseldi.
İstanbul’da toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu getirildi.
12 Nisan
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 97 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
14 Nisan
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 107 artarak bin 403’e çıktı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından askerlik celbi ve terhislerin bir ay ertelendiği duyuruldu.
15 Nisan
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunan vatandaşların sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağını açıkladı.
İçişleri Bakanlığı, toplam 227 yerleşim yerinde karantina uygulamasının sürdüğünü açıkladı.
16 Nisan
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaz tatilinin ortadan kalkmasının söz konusu olmadığını söyledi. Selçuk, okulların açılma kararının salgının durumuna göre verileceğini belirtti.
17 Nisan
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’a deniz yoluyla giriş ve çıkışlara kısıtlama getirildiğini duyurdu.
21 Nisan
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle, bu yıl Ramazan ayında vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyeceği duyuruldu.
24 Nisan
Son 24 saatte yeni vaka sayısı 3 bin 122 olarak kayda geçerken, iyileşenlerin sayısı 3 bin 246 olarak kayda geçti. Böylece ilk kez iyileşen hasta sayısı yeni vaka sayısını geçmiş oldu.
Son 24 saat içinde taburcu olan hasta sayısı, bugüne kadar iyileşen toplam hasta sayısının yaklaşık %15’ini oluşturuyor. Taramada, erken tanı ve tedavide başarılıyız. BU NOKTADAN GERİ DÖNÜŞ OLMAMALI. Alınan sonuçlara tedbirle destek şart. Bize güç verin. https://t.co/RVlhe7786O pic.twitter.com/98GfL0iq2u
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) April 24, 2020
28 Nisan
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Covid-19 salgını nedeniyle duruşmaların 15 Haziran’a kadar ertelendiğini açıkladı.
THY Genel Müdürüğü Bilal Ekşi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, iç ve dış hat tarifeli seferlerin 28 Mayıs’a kadar iptal edildiği belirtti.
Son 24 saatte 2 bin 392 yeni vaka tespit edilirken, 92 vatandaş hayatını kaybetti. Böylece toplam vaka sayısı 114 bin 653’e çıkarken, can kaybı da 2 bin 992’ye yükseldi. Toplam iyileşen hasta sayısı ise 40 bine yaklaştı.