Ansiklopedi

Epik şiir nedir? Kısaca epik şiir özellikleri

Epik şiir, Türk edebiyatında önemli şiir türlerinden biridir. "Kahramanlık şiiri" olarak da adlandırılan epik şiir, internette en çok araştırılan şiir türlerindendir. Peki, epik şiir nedir? Epik şiir özellikleri nelerdir? Bu şiir türü hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Konusu savaş, kahramanlık, yiğitlik ve yurt sevgisi olan epik şiirin tarihi eski Yunan’a dayanmaktadır. Epik şiir nedir? Epik şiir özellikleri nelerdir?

Epik şiir nedir?

Epik şiir; konusu savaş, kahramanlık, yiğitlik ve yurt sevgisi olan şiirlere verilen isimdir. “Kahramanlık şiiri”, “hamasi şiir” ve “destani şiir” olarak da adlandırılmaktadır. Epik şiirin tarihi Eski Yunan’a dayanmaktadır. Yunanca “epos” sözcüğünden türemiştir.

Bu şiir türünde bir milletin hayatında önemli izler bırakan tarihi olaylar coşkulu bir dille işlenir. Epik şiirin ilk örnekleri destanlara dayanmaktadır. Doğal epik ve yapay epik olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal epik, kendiliğinden oluşan destan şeklinde şiirlerdir. Bu şiirler kuşaktan kuşağa sözlü olarak aktarılmıştır. Yapay epik ise toplumu etkileyen olayların belirli bir yazar tarafından anlatıldığı şiirlerdir.

Homeros’un “İlyada ve Odesa” adlı eseri epik şiirin ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Türk edebiyatında Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Üç Şehitler Destanı”, Atilla İlhan’ın “Cebbaroğlu Mehemmet Destanı”, Ceyhun Atıf Kansu’nun “Sakarya Meydan Savaşı” adlı eseri epik nitelikler taşımaktadır. Dadaloğlu, Arif Nihat Asya, Yahya Kemal Beyatlı, Mehmet Akif Ersoy ve Orhan Şaik Gökyay epik şiirin başarılı örneklerini vermiş sanatçılarımızdandır.

Türk edebiyatında epik şiir dışındaki şiir türleri şöyle: Didaktik şiir, lirik şiir, pastoral şiir, satirik şiir ve dramatik şiir.

Epik şiir özellikleri

Epik şiir özellikleri kısaca ve maddeler halinde şöyle:

  • Konusu kahramanlık, savaş ve yiğitlik olan şiirlerdir.
  • Tarihi Eski Yunan’a dayanmaktadır.
  • Coşkulu bir anlatıma sahiptir.
  • Bu şiir türünün ilk örnekleri destanlara dayanmaktadır.
Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu